top of page
ЕКСКУРЗИЯ ДО АЗЕРБАЙДЖАН И ГРУЗИЯ

Баку, Абшерон, Гобустан, Шеки, Сигнахи, Тбилиси, Ананури,

Казбеги, Мцхета, Гори, Уплисцихе

18 – 25   септември   2024 г.

ПРОГРАМА

18 септември

Вечерен полет София – Варшава - Баку.

 

19 септември

Рано сутринта кацане в Баку. Трансфер и ранно настаняване в хотела. Почивка. Следобед - разходка по крайбрежната улица на Баку, която е любимото място за прекарване на свободното време на местните жители, от където се вижда финасовия и търговския център на столицата на една от най-богатите средноазиатски държави. Празнична вечеря за добре дошли в традиционен ресторант с музика и танци от Азербайджан.

Нощувка.

 

20 септември

Закуска в хотела. Отпътуване за екскурзия до Национален парк Гобустан – красив скален музей под открито небе, символ на Азербайджан, световно известен със своите скални гравюри, паметници на първобитната култура, причудливи знаци и древни надписи. През 2007 г. Гобустан е обявен за обект на световното наследство на ЮНЕСКО, считан за "изключителна универсална стойност" заради качеството и съвършенството на скалните гравюри.

Следва посещение на калните вулкани на Азербайджан, уникални и единствени по рода си образувания, наподобяващи лунни кратери. Броят на калните вулкани в Азербайджан е около 300 или 30% от общия брой на калните вулкани по целия свят. Някои от тях са подземни лаборатории, в които се произвежда петрол.

Целодневната туристическа програма продължава със Стария град на Баку: портите Шамахи, Кулата на девицата от 12-ти век, Джума джамия от 12-ти век, Кервансарай (14-15 век) и музейния комплекс "Дворецът Ширваншах" (15-ти век). Разходка по централните улици на Баку Торговая и Низами.

Турът продължава с храма на поклонниците на огъня Атешгах от 17-ти век, почитан в различни епохи от зороастрийците, индусите и сикхите. Храмът е номиниран за обект на Световното наследство на ЮНЕСКО. Азербайджан е страна, исторически известна като "Земя на огъня", поради богатите си нефтени и газови ресурси. Природният огън, който пламти в различни части на страната в продължение на хилядолетия, оказва силно влияние върху вярванията и традициите на местното население и е обожествяван в литературни и художествени произведения. Туристическата обиколка продължава с пример за този природен феномен – “горящата планина“ Янардах. Природният газ, който попада на повърхността, дава на тази планина известния си "изгарящ" външен вид. За да защити Янардах и да привлече туристите тук, тази област е обявена за исторически, културен и природен резерват през 2007 г. Днес резерватът е любима дестинация за туристи, които посещават страната.

Връщане в Баку и нощувка.

 

21 септември

Закуска в хотела. Отпътуване за Шеки. По пътя посещение на Шамахи – един от най-важните градове по пътя на коприната и известната местна джамия, построена през 10-ти век и оцеляла на многобройните земетресения, разтърсвали града в миналото. Пристигане в Шеки и настаняване в хотела.

Туристическа обиколка на Шеки. Посещение на двореца Шаки хан, построен през 1762 г., с уникална архитектура и свои специални оригинални техники за строителство. Турът продължава с посещение на църквата в село Киш, най-известният пример от многобройните християнски архитектурни паметници на Кавказка Албания. Официалната дата за полагането на основите на църквата е 1-ви век, когато територията на Азербайджан е била част от албанската кавказка държава. Храмът "Киш", построен от варовик, е първият храм от тип зала с купол, създаден в Ранното средновековие. В момента историческият и архитектурен паметник работи като музей.

Връщане в Шеки и нощувка.

 

22 септември

Закуска и напускане на хотела в Шеки. Пресичане на границата между Азербайджан и Грузия. Туристическа програма в Източна Грузия: посещение на Манастирът "Свети Нино" в Бодбе -  грузински православен манастирски комплекс, датиращ от 4-ти век, едно от най-свещените места в Грузия, където се намира гробницата на Света Нино - девицата от Кападокия, която е разпространила християнството в Грузия през 4-ти век. Обиколката продължава със Сигнахи – “градът на любовта” - популярна туристическа дестинация, благодарение на местоположението си, в сърцето на лозаро-винарските райони на Грузия, както и на живописните си пейзажи, пастелни къщи и тесни калдъръмени улички. Разположен на стръмен хълм, Сигнахи гледа към голямата долина Алазани, с величествените планини Кавказ, които се виждат от разстояние. Обяд в стара семейна винарска изба в Нумиси. Тук ще се запознаем с историята на производството на вино и ще участваме в една от най-непринудените веселби, които съществуват на земята. Можете да участвате в изработването на местното сладкарско изделие чурчхела и изпичане на грузинското национално тестено ястие хачапури.

Пристигане в Тбилиси, настаняване в хотела и нощувка.

 

23 септември

Закуска в хотела. Целодневна екскурзия по Грузинската военна магистрала до величествените Кавказки планини, започваща с посещение на приказно красивата крепост и дворцови комплекс Ананури, живописно разположен на брега на лазурно сините води на язовир Жинвали. Наблюдение на връх Казбек – величествен стратовулкан, от панорамна площадка. Туристическата обиколка продължава с църквата "Гергети Троица", разположена на 2170 метра надморска височина – обект на милиони туристически снимки, корици на книги и пощенски картички. Екстериорът на църквата е богато украсен с рисунки на лозови насаждения, животни и слънца. Църквата е обградена от великолепието на снежната покривка на връх Казбек и е един от най-важните моменти на всяко пътуване до Грузия. По обратния път пътуване през живописното дефиле Даряли.

Връщане в Тбилиси и нощувка.си и нощувка.

 

24 септември

Закуска в хотела. Екскурзия до Гори и Мцхета. Посещение на музея на Йосиф Сталин - лидер на Съветския съюз, роден в Гори, посветен на живота му. Обиколката продължава с Уплисцихе, древен скален град в източната част на Грузия и манастира Джвари - един от шедьоврите на грузинската архитектура и понастоящем включен в списъка на ЮНЕСКО за Световно наследство. Манастирът е построен на хълм близо до Мцхета, с изглед към устието на двете реки Мтквари и Арагви. Следва посещение на катедралата Светицковели - погребално място за грузински царе, построена на мястото, за което се смята, че е погребана ризата на Исус Христос.

Нощувка в Тбилиси.

25 септември

Закуска в хотела. Туристическа обиколка на Тбилиси. Посещение на символа на града – катедралния храм Тсминда Самеба (Св. Троица) на грузинската православна църква. Обиколката продължава с посещение на стария град на Тбилиси – историческото сърце на града, църквата Метехи, издигната от крал Вакханг Горгасали през 5-ти век и световноизвестните серни минерални бани. Турът включва и посещение на градската джамия, красивата крепост Нарикала, предлагаща панорамни гледки към целия град и Моста на мира, символизиращ прехода на Тбилиси от миналото към по-добро и светло бъдеще. Посещение на местния битов пазар на Тбилиси с известните местни сувенири. Обиколката продължава с грузинския национален музей, след което изкачване с фуникуляр до парк Мтатсминда, предлагащ красиви панорамни гледки към Тбилиси от огромното виенско колело на хълма. Трансфер до летището в Кутаси и вечерен полет Кутаиси – Солун.

Трансфер с автобус Солун – София.

ПРОДЪЛЖЕНИЕ ЗА АРМЕНИЯ

Пакетна цена на човек в двойна стая при заплащане на депозит до 26 април:

При настаняване в хотели 3*: 1380 Евро / 2700 лв.

При настаняване в хотели 5*: 1840 Евро / 3600 лв.

 

Пакетна цена на човек в двойна стая при заплащане на депозит след 26 април:

При настаняване в хотели 3*: 1560 Евро / 3050 лв.

При настаняване в хотели 5*: 2040 Евро / 3990 лв.

ПАКЕТ УСЛУГИ, ВКЛЮЧЕНИ В ЦЕНАТА:

 • Самолетен билет София - Варшава - Баку с LOT Airlines с багаж 20 кг.;

 • Самолетен билет Кутаиси-Солун с Wizzair с багаж 20 кг.;

 • Автобусен трансфер летище Солун-София;

 • 3 нощувки + закуски в избрания хотел в Баку в двойна стая + ранно настаняване на 19 септември;

 • 1 нощувка + закуска в избрания хотел в Шеки в двойна стая;

 • 3 нощувки + закуски в избрания хотел в Тбилиси в двойна стая;

 • Всички трансфери и екскурзии, описани в програмата;

 • Входни такси за посещаваните обекти;

 • Вечерята в Баку в традиционен азербайджански ресторант на 19 септември;

 • Обяда и веселбата в семейната винарска изба в Нумиси на 22 септември;

 • Виза за Азербайджан;

 • Опитен водач на групата от България, който познава добре маршрута.

 • Медицинска застраховка с покритие 10 000 Евро.

ХОТЕЛИ ПО ПРОГРАМАТА:

ЗАБЕЛЕЖКИ:

 1. Пакетната цена не включва обедите и вечерите, НЕописани в пакета услуги и личните разходи.

 2. Ако желаете, срещу доплащане в порядъка на 220-280 евро, вечерния полет на 18-19 септември, може да бъде заменен с дневен полет на 19 септември през Истанбул.

 3. Офертната цена е калкулирана при цена на самолетните билети за полетите от 257 Евро. При промяна на тази цена, пакетната цена ще се актуализира, съгласно цената на билетите към момента на резервация.

 4. В случай, че броят на пътуващите изисква настаняване в единична стая на някой от участниците, той доплаща разликата в цените на двойна и единична стая, за всичките седем нощувки.

 5. Цената на пътуването е базирана на група от минимум 16 човека. При по-малък брой пътуващи е възможно завишаване на цената в рамките на 80 - 90 еврo на човек, в зависимост от броя на пътуващите и от избраната категория хотели.

 6. Ако желаете, в деня на плащането на аванса по пътуването, можете да сключите застраховка "Отмяна на пътуването", която покрива рисковете от загуба на суми при невъзможност за пътуване, поради медицински или немедицински причини.

 

ЗА ВКЛЮЧВАНЕ В ГРУПАТА Е НЕОБХОДИМО:

1. Да платите в брой или да преведете в срок до 26.04.2024 г. в банковата ни сметка IBAN: BG52BPBI79401063230701, код BIC: BPBIBGSF, 1400 лв. на човек.

2. Да получим в срока от т.1 попълнена заявката за записване в групата, копие от платежното нареждане за превода (при заплащане по банков път) и копие от задграничния паспорт на пътуващите.

2. В срок до 15.07.2024 г. да платите в брой или да преведете остатъка от пакетната цена.

bottom of page