top of page
Екскурзия до Армения и Грузия

с продължение до Азербайджан

Ереван, Ечмиадзин, Гарни, Гегхард, езерото Севан, Дилиджан, Сигнахи,

Тбилиси, Ананури, Казбеги, Мцхета, Гори, Уплисцихе

ПРОГРАМА

Ден 1
Отпътуване от София за Солун с автобус. Пристигане и настаняване в хотела. Свободно време в Солун. Нощувка.

 

Ден 2

Закуска. Трансфер до летище Солун. Директен полет Солун-Ереван. Пристигане в Ереван – столицата на Армения, наричана „розовия град“, заради цвета на сградите си, впечатляваща с красиви гледки към свещената планина Арарат, усмихнатите си и гостоприемни жители, чистата си вода, живописните си и оживени площади, галерии и театри и неповторимия си дух. Трансфер до хотела в Ереван и настаняване за кратка почивка. Следобед – пешеходна разходка до главните забележителности на града – площад „Република“ - един от десетте най-красиви площади в света, Националният академичен театър за опера и балет и сградата на Парламента, Националната академия на науките, Парка на влюбените, Синята джамия и парка „Каскадите“ с изумителните си гледки към целия град и планината Арарат. Връщане в хотела. Нощувка в Ереван. 

 

Ден 3

Закуска. Автобусна обиколка на Ереван, по време на която ще видите гаровия площад с известната статуя на Давид, паметника „Майка Армения”, символизиращ величието на арменския народ. Паметникът е официалният мемориал на Армения, посветен е на жертвите на Арменския геноцид и е построен през 1967 г. на хълма Цицернакаберд. Посещение на малък етнографски музей, в който са изложени традиционни арменски премени и накити (тараз), олицетворяващи традиционния начин на живот. Посещение на впечатляващата семейна фабрика за арменски килими „Мегериян“, където ще наблюдаваме всички интересни етапи от производството на килимите. Следва арменска вечер - вечеря в традиционен арменски ресторант с фолклорна музика. Връщане в хотела и нощувка в Ереван.

 

Ден 4

Закуска. Посещение на манастира „Хор Вирап”, известен със спиращите дъха гледки към Арарат и легендата за св. Григорий Просветител, заточен в подземна тъмница, пълна с отровни змии и скорпиони, като след освобождаването му той покръства владетеля и превръща Армения в първата християнска държава. Посещение на известната катедрала Ечмиадзин (обект на наследството на ЮНЕСКО) – един от най-значимите културни и религиозни центрове на страната, седалище на Арменската апостолическа църква. Тук е и първата християнска църква в целия свят, построена през IV век. Посещение на впечатляващата катедрала Звартнотс или „Небесните ангели“, също включена в списъка за културно наследство на ЮНЕСКО. Следва посещение на Ереванският завод за коняк, с включена дегустация на два вида прочут по целия свят арменски коняк. Посещение на открития пазар на Ереван „Вернисаж” и пазара за подправки и плодове. Връщане в хотела. Нощувка в Ереван.


Ден 5

Закуска. Посещение на манастира Гегхард - първият християнски манастир, построен в арменските земи, включен в Списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Походът към почти всички църкви в комплекса Гегхард е през пещери – проходи, а директно в скалите са издълбани множество килии и параклиси. Името Гегхард означава „Манастира на свещеното копие“ и е наречен така заради вярването, че копието, с което е пронизан Исус на кръста, е донесено тук от апостол Юда. Преминаване през живописното ждрело Гарни, наричано „симфонията на камъните“ и кратка спирка при Арката на Чаренц с неповторима гледка към връх Арарат. Отпътуване за храма Гарни – символ на предхристиянска Армения. Това е и единствената гръко-римска сграда с колонада в Армения. Храмът е построен в чест на бога на Слънцето и е част от дворцов комплекс, който служил за лятната резиденция на арменските царе в продължение на 4 века. След разглеждане на храма, наблюдаване и участване в направата на традиционния арменски хляб – Лаваш и дегустация на хляба. Връщане в Ереван и посещение на библиотеката Матенадаран, където се пазят древни документи от цяла Европа и Азия, както и първата арменска библия. Нощувка в Ереван.


Ден 6

Закуска и напускане на хотела. Отпътуване от Ереван към езерото Севан, наричано „синята перла на Армения“ - най-голямото езеро в Кавказкия регион, което се намира на 1900 м.н.в. Местните казват, че всички хора, израснали около бреговете на езерото, могат да се познаят по тюркоазения цвят на очите – същият като водите на езерото. Посещение на красивия манастир „Севанаванк” край езерото. Тук можете да се насладите на невероятните цветове на езерото, които са променливи и зависят от времето. Туристическата програма продължава с известния планински курорт Дилиджан, средновековния архитектурен комплекс Aхпат и манастира Агартсин (в превод „танц на орлите“). Дилиджан, описван като изумително красиво място, е известен със стария си град, спа комплексите си с минерални извори, къщите на арменски художници и хора на изкуството и е наричан „арменската Швейцария“. Пресичане на границата с Грузия при Садахло и настаняване в хотела в Тбилиси. Нощувка в Тбилиси.


Ден 7

Закуска. Туристическа обиколка на Тбилиси. Посещение на символа на града – катедралния храм Тсминда Самеба (Св. троица). Обиколката продължава с посещение на стария град на Тбилиси – историческото сърце на града, църквата Метехи и световноизвестните серни минерални бани. Посещение на градската джамия, красивата крепост Нарикала и Моста на мира. Посещение на местния битов пазар на Тбилиси с известните местни сувенири. Обиколката продължава през улица Шардени – модерна зона с приятни кафенета, барчета, магазини и сувенири. Грузинска вечер в традиционен местен ресторант с грузински ястия и музика. Нощувка в Тбилиси.

 

Ден 8

Закуска. Отпътуване към винарския район Кахетия. Посещение на укрепения град Сигнахи – „градът на любовта“, който е запазил типичната си архитектура и предлага изумителни гледки към заобикалящите го Кавказки Планини. Посещение на манастира Бодбе, датиращ от четвърти век, където се намират мощите на Света Нино, девицата от Кападокия, която е разпространила християнството в Грузия. Посещение на семейна изба в Нумиси с прочутите грузински вина. Връщане и нощувка в Тбилиси.


Ден 9

Закуска в хотела. Целодневна екскурзия по Грузинската военна магистрала до величествените Кавказки планини, започваща с посещение на приказно красивата крепост и дворцови комплекс Ананури с възхитителна гледка към язовир Жинвали. Наблюдение на връх Казбек – величествен стратовулкан, от панорамна площадка. Туристическата обиколка продължава с църквата "Гергети Троица". По обратния път пътуване през живописното дефиле Даряли. Връщане в Тбилиси и нощувка.

 

Ден 10

Закуска в хотела. Екскурзия до древната столица и религиозен център на Грузия – Мцхета. Посещение на манастира Джвари - един от шедьоврите на грузинската архитектура. Следва посещение на катедралата Светицковели - погребално място за грузински царе. Обиколката продължава с каменния град Уплисцихе, древен скален град в източната част на Грузия, разположен на пътя на коприната. Посещение на родната къща и музея на Йосиф Сталин в Гори. Отпътуване за Кутаиси. Нощувка в Кутаиси.


Ден 11

Трансфер до летище Кутаиси за директен полет Кутаиси-Солун. Трансфер с комфортен автобус Солун – София.

ХОТЕЛИ ПО ПРОГРАМАТА:

Солун – The Modernist или подобен

Ереван – Ani Plaza Hotel или подобен

Тбилиси – Tiflis Palace или подобен

Кутаиси – Best Western Kutaisi или подобен

ПАКЕТ УСЛУГИ, ВКЛЮЧЕНИ В ЦЕНАТА:

 • Транспорт с комфортен автобус София-Солун-София;

 • Самолетен билет Солун-Ереван с авиокомпания Ryanair с включен ръчен багаж 10 кг. и чекиран багаж 20 кг.;

 • Самолетен билет Кутаиси-Солун с авиокомпания Wizzair с включен ръчен багаж 10 кг. и чекиран багаж 20 кг.;

 • 1 нощувка със закуска в двойна стая в хотел категория 4* в Солун;

 • 4 нощувки със закуски в двойна стая в хотел категория 4* в Ереван;

 • 4 нощувки със закуски в двойна стая в хотел категория 4* в Тбилиси;

 • 1 нощувка със закуска в двойна стая в хотел категория 4* в Кутаиси;

 • 1 вечеря в традиционен арменски ресторант;

 • 1 вечеря в традиционен грузински ресторант;

 • Всички трансфери, описани в програмата;

 • Всички екскурзии и входни такси за обектите, упоменати в програмата;

 • Преводач-придружител на групата от България, който е бил многократно по маршрута;

 • Медицинска застраховка.

Продължение до Азербайджан

Баку, Гобустан, Абшерон, Атешгах

ПРОГРАМА

Ден 1
Пристигане в 21:20 с полет J29230 Тбилиси – Баку. Среща с водача, трансфер до хотела и настаняване. Нощувка в Баку.

 

Ден 2
Закуска в хотела. Обзорна туристическа обиколка на Баку, по време на която ще видим отблизо Огнените кули – впечатляващи небостъргачи с форма на пламъци, символизиращи огъня и представящи Баку като модерен град на бъдещето, Мили Меджлис - еднокамарният парламент на Азербайджан, Телевизионната кула на града и наблюдаване на изумителната панорама на целия град от високоразположения градски парк. 

 

Ден 3

Закуска. Отпътуване за Гобустан - държавен резерват, богат на археологически паметници, в който има над  6000 скални рисунки. Гобустан придобива национален статут през 2006 г., като година по-късно е обявен за обект на Световното наследство на ЮНЕСКО.

Следобедно посещение на най-голямото струпване на кални вулкани в района на Гобустан, които не изхвърлят гореща лава, а хладна кал. В света има около 800 известни кални вулкана и близо половината от тях са в Азербайджан. Калта от вулканите е лепкава и трудно се отмива. Химическият й състав е сложен, включва 30 микроелемента и е изключително полезна за ставни и кожни болести. Връщане в Баку за посещение на джамията Биби Хейбат, където е погребана потомка на пророка Мохамед и внучка на шестия имам Джафар ал Садък. Разходка по централните улици на Баку Торговая и Низами, наблюдаване на Виенското колело. Връщане в хотела и нощувка.

 

Ден 4

Закуска. Туристическа програма на Абшеронския полуостров: Атешгах или по-известен като Огнения храм, построен върху джоб на природен газ, който осигурява „вечен“ огън и е бил почитан от зороастрийцтие; Янардаг или „горящата планина“ – от недрата на земята, изригва горящ газ, който пламти постоянно на хълм на Абшеронския полуостров в близост до Баку, който е известен като „земя на огън“ като пламъците излитат във въздуха на 3 метра от тънък и порест слой пясъчник. Връщане обратно в Баку като по пътя се минава покрай културния център Гейдар Алиев в Баку, който се отличава със своята оригинална архитектура. Нощувка. 

 

Ден 5

Закуска. Освобождаване на хотела и трансфер до летището за полет Баку – София с прекачване.

ХОТЕЛИ ПО ПРОГРАМАТА:

Баку – Austin Boutique или подобен

ПАКЕТ УСЛУГИ, ВКЛЮЧЕНИ В ЦЕНАТА:

 • Електронна виза за Азербайджан;

 • Самолетен билет Тбилиси-Баку с авиокомпания Buta Airways включен ръчен багаж 10 кг. и чекиран багаж 20 кг.;

 • Самолетен билет Баку-Истанбул-София с авиокомпания Turkish Airlines с включен ръчен багаж 10 кг. и чекиран багаж 20 кг.;

 • 4 нощувки със закуски в двойна стая в хотел категория 4* в Баку;

 • 1 вечеря в традиционен азербайджански ресторант;

 • Всички трансфери, описани в програмата;

 • Всички екскурзии и входни такси за обектите, упоменати в програмата;

 • Преводач-придружител на групата от България, който е бил многократно по маршрута;

 • Медицинска застраховка.

bottom of page