top of page
Екскурзия до Армения и Грузия

с продължение до Азербайджан

Ереван, Ечмиадзин, Гарни, Гегхард, езерото Севан, Дилиджан, Сигнахи,

Тбилиси, Ананури, Казбеги, Мцхета, Гори, Уплисцихе

20 – 30 май 2021 г.

ПРОГРАМА

20 май

Отпътуване от София за Солун с автобус. Пристигане и настаняване в хотела. Свободно време в Солун. Нощувка.

 

21 май

Закуска. Трансфер до летище Солун. Директен полет Солун-Ереван. Пристигане в Ереван – столицата на Армения, наричана „розовия град“, заради цвета на сградите си, впечатляваща с красиви гледки към свещената планина Арарат, усмихнатите си и гостоприемни жители, чистата си вода, живописните си и оживени площади, галерии и театри и неповторимия си дух. Трансфер до хотела в Ереван и настаняване за кратка почивка. Следобед – пешеходна разходка до главните забележителности на града – площад „Република“ - един от десетте най-красиви площади в света, Националният академичен театър за опера и балет и сградата на Парламента, Националната академия на науките, Парка на влюбените, Синята джамия и парка „Каскадите“ с изумителните си гледки към целия град и планината Арарат. Връщане в хотела. Нощувка в Ереван. 

 

22 май

Закуска. Автобусна обиколка на Ереван, по време на която ще видите гаровия площад с известната статуя на Давид, паметника „Майка Армения”, символизиращ величието на арменския народ. Паметникът е официалният мемориал на Армения, посветен е на жертвите на Арменския геноцид и е построен през 1967 г. на хълма Цицернакаберд. Посещение на малък етнографски музей, в който са изложени традиционни арменски премени и накити (тараз), олицетворяващи традиционния начин на живот. Посещение на впечатляващата семейна фабрика за арменски килими „Мегериян“, където ще наблюдаваме всички интересни етапи от производството на килимите. Следва арменска вечер - вечеря в традиционен арменски ресторант с фолклорна музика. Връщане в хотела и нощувка в Ереван.

 

23 май

Закуска. Посещение на манастира „Хор Вирап”, известен със спиращите дъха гледки към Арарат и легендата за св. Григорий Просветител, заточен в подземна тъмница, пълна с отровни змии и скорпиони, като след освобождаването му той покръства владетеля и превръща Армения в първата християнска държава. Посещение на известната катедрала Ечмиадзин (обект на наследството на ЮНЕСКО) – един от най-значимите културни и религиозни центрове на страната, седалище на Арменската апостолическа църква. Тук е и първата християнска църква в целия свят, построена през IV век. Посещение на впечатляващата катедрала Звартнотс или „Небесните ангели“, също включена в списъка за културно наследство на ЮНЕСКО. Следва посещение на Ереванският завод за коняк, с включена дегустация на два вида прочут по целия свят арменски коняк. Посещение на открития пазар на Ереван „Вернисаж” и пазара за подправки и плодове. Връщане в хотела. Нощувка в Ереван.


24 май

Закуска. Посещение на манастира Гегхард - първият християнски манастир, построен в арменските земи, включен в Списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Походът към почти всички църкви в комплекса Гегхард е през пещери – проходи, а директно в скалите са издълбани множество килии и параклиси. Името Гегхард означава „Манастира на свещеното копие“ и е наречен така заради вярването, че копието, с което е пронизан Исус на кръста, е донесено тук от апостол Юда. Преминаване през живописното ждрело Гарни, наричано „симфонията на камъните“ и кратка спирка при Арката на Чаренц с неповторима гледка към връх Арарат. Отпътуване за храма Гарни – символ на предхристиянска Армения. Това е и единствената гръко-римска сграда с колонада в Армения. Храмът е построен в чест на бога на Слънцето и е част от дворцов комплекс, който служил за лятната резиденция на арменските царе в продължение на 4 века. След разглеждане на храма, наблюдаване и участване в направата на традиционния арменски хляб – Лаваш и дегустация на хляба. Връщане в Ереван и посещение на библиотеката Матенадаран, където се пазят древни документи от цяла Европа и Азия, както и първата арменска библия. Нощувка в Ереван.


25 май

Закуска и напускане на хотела. Отпътуване от Ереван към езерото Севан, наричано „синята перла на Армения“ - най-голямото езеро в Кавказкия регион, което се намира на 1900 м.н.в. Местните казват, че всички хора, израснали около бреговете на езерото, могат да се познаят по тюркоазения цвят на очите – същият като водите на езерото. Посещение на красивия манастир „Севанаванк” край езерото. Тук можете да се насладите на невероятните цветове на езерото, които са променливи и зависят от времето. Туристическата програма продължава с известния планински курорт Дилиджан, средновековния архитектурен комплекс Aхпат и манастира Агартсин (в превод „танц на орлите“). Дилиджан, описван като изумително красиво място, е известен със стария си град, спа комплексите си с минерални извори, къщите на арменски художници и хора на изкуството и е наричан „арменската Швейцария“. Пресичане на границата с Грузия при Садахло и настаняване в хотела в Тбилиси. Нощувка в Тбилиси.


26 май

Закуска. Туристическа обиколка на Тбилиси. Посещение на символа на града – катедралния храм Тсминда Самеба (Св. троица). Обиколката продължава с посещение на стария град на Тбилиси – историческото сърце на града, църквата Метехи и световноизвестните серни минерални бани. Посещение на градската джамия, красивата крепост Нарикала и Моста на мира. Посещение на местния битов пазар на Тбилиси с известните местни сувенири. Обиколката продължава през улица Шардени – модерна зона с приятни кафенета, барчета, магазини и сувенири. Грузинска вечер в традиционен местен ресторант с грузински ястия и музика. Нощувка в Тбилиси.

 

27 май

Закуска. Отпътуване към винарския район Кахетия. Посещение на укрепения град Сигнахи – „градът на любовта“, който е запазил типичната си архитектура и предлага изумителни гледки към заобикалящите го Кавказки Планини. Посещение на манастира Бодбе, датиращ от четвърти век, където се намират мощите на Света Нино, девицата от Кападокия, която е разпространила християнството в Грузия. Посещение на семейна изба в Нумиси с прочутите грузински вина. Връщане и нощувка в Тбилиси.


28 май

Закуска в хотела. Целодневна екскурзия по Грузинската военна магистрала до величествените Кавказки планини, започваща с посещение на приказно красивата крепост и дворцови комплекс Ананури с възхитителна гледка към язовир Жинвали. Наблюдение на връх Казбек – величествен стратовулкан, от панорамна площадка. Туристическата обиколка продължава с църквата "Гергети Троица". По обратния път пътуване през живописното дефиле Даряли. Връщане в Тбилиси и нощувка.

 

29 май

Закуска в хотела. Екскурзия до древната столица и религиозен център на Грузия – Мцхета. Посещение на манастира Джвари - един от шедьоврите на грузинската архитектура. Следва посещение на катедралата Светицковели - погребално място за грузински царе. Обиколката продължава с каменния град Уплисцихе, древен скален град в източната част на Грузия, разположен на пътя на коприната. Посещение на родната къща и музея на Йосиф Сталин в Гори. Отпътуване за Кутаиси. Нощувка в Кутаиси.


30 май

Трансфер до летище Кутаиси за директен полет Кутаиси-Солун. Трансфер с комфортен автобус Солун – София.

Пакетна цена на човек в двойна стая:

при заплащане на депозит до 7 април: 3230 лева

при заплащане на депозит след 7 април: 3430 лева

ХОТЕЛИ ПО ПРОГРАМАТА:

Солун – The Modernist или подобен

Ереван – Ani Plaza Hotel или подобен

Тбилиси – Tiflis Palace или подобен

Кутаиси – Best Western Kutaisi или подобен

ПАКЕТ УСЛУГИ, ВКЛЮЧЕНИ В ЦЕНАТА:

 • Транспорт с комфортен автобус София-Солун-София;

 • Самолетен билет Солун-Ереван с авиокомпания Ryanair с включен ръчен багаж 10 кг. и чекиран багаж 20 кг.;

 • Самолетен билет Кутаиси-Солун с авиокомпания Wizzair с включен ръчен багаж 10 кг. и чекиран багаж 20 кг.;

 • 1 нощувка със закуска в двойна стая в хотел категория 4* в Солун;

 • 4 нощувки със закуски в двойна стая в хотел категория 4* в Ереван;

 • 4 нощувки със закуски в двойна стая в хотел категория 4* в Тбилиси;

 • 1 нощувка със закуска в двойна стая в хотел категория 4* в Кутаиси;

 • 1 вечеря в традиционен арменски ресторант;

 • 1 вечеря в традиционен грузински ресторант;

 • Всички трансфери, описани в програмата;

 • Всички екскурзии и входни такси за обектите, упоменати в програмата;

 • Преводач-придружител на групата от България, който е бил многократно по маршрута;

 • Медицинска застраховка.

Продължение до Азербайджан

Баку, Гобустан, Абшерон, Атешгах

ПРОГРАМА

29 май

Пристигане в 21:20 с полет J29230 Тбилиси – Баку. Среща с водача, трансфер до хотела и настаняване. Нощувка в Баку.

 

30 май
Закуска в хотела. Обзорна туристическа обиколка на Баку, по време на която ще видим отблизо Огнените кули – впечатляващи небостъргачи с форма на пламъци, символизиращи огъня и представящи Баку като модерен град на бъдещето, Мили Меджлис - еднокамарният парламент на Азербайджан, Телевизионната кула на града и наблюдаване на изумителната панорама на целия град от високоразположения градски парк. 

 

31 май

Закуска. Отпътуване за Гобустан - държавен резерват, богат на археологически паметници, в който има над  6000 скални рисунки. Гобустан придобива национален статут през 2006 г., като година по-късно е обявен за обект на Световното наследство на ЮНЕСКО.

Следобедно посещение на най-голямото струпване на кални вулкани в района на Гобустан, които не изхвърлят гореща лава, а хладна кал. В света има около 800 известни кални вулкана и близо половината от тях са в Азербайджан. Калта от вулканите е лепкава и трудно се отмива. Химическият й състав е сложен, включва 30 микроелемента и е изключително полезна за ставни и кожни болести. Връщане в Баку за посещение на джамията Биби Хейбат, където е погребана потомка на пророка Мохамед и внучка на шестия имам Джафар ал Садък. Разходка по централните улици на Баку Торговая и Низами, наблюдаване на Виенското колело. Връщане в хотела и нощувка.

 

1 юни

Закуска. Туристическа програма на Абшеронския полуостров: Атешгах или по-известен като Огнения храм, построен върху джоб на природен газ, който осигурява „вечен“ огън и е бил почитан от зороастрийцтие; Янардаг или „горящата планина“ – от недрата на земята, изригва горящ газ, който пламти постоянно на хълм на Абшеронския полуостров в близост до Баку, който е известен като „земя на огън“ като пламъците излитат във въздуха на 3 метра от тънък и порест слой пясъчник. Връщане обратно в Баку като по пътя се минава покрай културния център Гейдар Алиев в Баку, който се отличава със своята оригинална архитектура. Нощувка. 

 

2 юни

Закуска. Освобождаване на хотела и трансфер до летището за полет Баку – София с прекачване.

Пакетна цена на човек в двойна стая:

при заплащане на депозит до 7 април: 1660 лева

при заплащане на депозит след 7 април: 1860 лева

ХОТЕЛИ ПО ПРОГРАМАТА:

Баку – Austin Boutique или подобен

ПАКЕТ УСЛУГИ, ВКЛЮЧЕНИ В ЦЕНАТА:

 • Електронна виза за Азербайджан;

 • Самолетен билет Тбилиси-Баку с авиокомпания Buta Airways включен ръчен багаж 10 кг. и чекиран багаж 20 кг.;

 • Самолетен билет Баку-Истанбул-София с авиокомпания Turkish Airlines с включен ръчен багаж 10 кг. и чекиран багаж 20 кг.;

 • 4 нощувки със закуски в двойна стая в хотел категория 4* в Баку;

 • 1 вечеря в традиционен азербайджански ресторант;

 • Всички трансфери, описани в програмата;

 • Всички екскурзии и входни такси за обектите, упоменати в програмата;

 • Преводач-придружител на групата от България, който е бил многократно по маршрута;

 • Медицинска застраховка.

 

ЗАБЕЛЕЖКИ:

1. Пакетната цена не включва лични разходи, обеди и вечери (включени са само две вечери за основната програма – една в Армения и една в Грузия и една вечеря за продължението в Баку).

2. Пакетната цена е валидна при заплащане на депозита по пътуването до 7 април включително. След този срок пакетната цена се завишава от 3230 лева на 3430 лева (за основната програма) и от 1660 лева на 1860 лева (за продължението).

3. Офертната цена е калкулирана при цени на самолетни билети за полетите към дата 27.02.2020 г. от 268 лева (за основната програма) и 696 лева (за продължението). При промяна на тази цена, пакетната цена ще се актуализира, съгласно цената на билетите към момента на резервация.

4. В случай, че броят на пътуващите изисква настаняване в единична стая на някой от участниците, той доплаща разликата в цените на двойна и единична стая, която е в размер на 1257 лева за всичките десет нощувки за основната програма и 312 лева за всичките четири нощувки за продължението.

5. Цената на пътуването по основната програма и продължението е базирана на група от минимум 16 човека. При по-малък брой пътуващи се налага доплащане на база на реалния брой записани туристи.

6. Калкулацията на пакетната цена е направена при обменни курсове на USD към EUR  USD 1 = 0.92 EUR. При промяна на курса с повече от 3 %, съгласно Закона за Туризма, туроператорът има право да актуализира пакетната цена със същия процент. 

7. Ако желаете, в деня на плащането на аванса по пътуването, можете да сключите застраховка "Отмяна на пътуването", която покрива рисковете от загуба на суми при невъзможност за пътуване, поради медицински или немедицински причини. Повече информация за продукта можете да намерите ТУК.

8. По желание, можем да изготвим пакетна цена с настаняване в хотели 5*.

 

ЗА ВКЛЮЧВАНЕ В ГРУПАТА Е НЕОБХОДИМО:

1. Да платите в брой или да преведете в срок до 04.01.2021 г. в банковата ни сметка IBAN: BG52BPBI79401063230701, код BIC: BPBIBGSF, Юробанк И Еф Джи България АД, клон ФЦ София Лозенец, депозит 2600 лева на човек.

2. Да получим в срока от т.1 попълнена заявка за включване в групата и копие от задграничния паспорт.

3. Да платите в брой или да преведете в срок до 24.04.2021 г. в банковата ни сметка IBAN: BG52BPBI79401063230701, код BIC: BPBIBGSF, Юробанк И Еф Джи България АД, клон ФЦ София Лозенец, остатъка от пакетната цена.

bottom of page