top of page
Гренландия и Исландия
пълна програма

19 - 31 август 2022 г.

 

ПРОГРАМА

Ден 1: Полет София – транзитно европейско летище – Рейкявик. Трансфер до хотела в Рейкявик. Пешеходна разходка в центъра на столицата на Исландия. Нощувка.

Ден 2: След закуска ще се срещнем с местния екскурзовод и ще поемем на запад покрай живописния фиорд Хвалфиордур и град Боргарнес. Ще слезем от автобуса и ще се отправим на лек поход до кратера на вулкана Граброк, намиращ се в средата на поле от лава. По-нататък на север ще спрем до малка църква, чийто покрив е покрит с трева, после ще преминем през няколко планински прохода докато стигнем до Акурейри, столицата на Северна Исландия. Следобеда свободно време за почивка и разходка в Акурейри.

Ден 3: Сутринта след закуска ще имаме възможност да се разходим из града и да се полюбуваме на внушителните гледки към фиорда, който се намира непосредствено до Акурейри. По желание ще може също да се включите на обиколка за наблюдение на китове между 9-12 ч. сутринта. Следобеда ще се отправим към Годафос или „водопадите на боговете“. След това ще разгледаме езерото Миватн, известно като геоложката „страна на чудесата“, заради разнообразието от птици и други животни, които обитават околностите му. По-нататък ще видим странни образувания от лава, псевдократерите в Скутустадир и застиналия кратер на Хверфьол. Следобеда ще завършим деня в геотермалните бани на Миватн с фантастична гледка към цялата област. Пробегът за деня е 120 км.

Ден 4: Сутринта ще закусим и ще се отправим към лабиринта от лава Димуборгир, което буквално в превод означава „тъмни замъци“, за които се носят легенди, че са обитавани от тролове. Следобед ще посетим района с горещи извори Намаскард с бълбукащи кални басейни и минерални води. После ще продължим през планински вериги, предлагащи гледки наподобяващи лунен пейзаж, към източна Исландия. По пътя също ще спрем край водопада Детифос, който впечатлява с изумителни размери. Следобеда ще пристигнем в градчето Егилстадир за нощувка. Общия пробег за деня е 250 км.

Ден 5: След закуска ще поемем по криволичещия път на източна Исландия, който предлага невероятни гледки към фиордите и накацалите по тях малки рибарски селища. По пътя ще спрем да разгледаме атрактивна колекция от камъни и минерали, а следобеда, ще видим Ватнайокудл – най-големият ледник в Европа, разположен в югоизточна Исландия. Следобеда ще се настаним в хотела. Свободно време и почивка. Пробегът за деня е 260 км.

Ден 6: След закуска ще се отправим към ледената лагуна Йокулсарлон, където ще се разходим с лодка между плаващи айсберги, а също може да наблюдаваме и тюлените, плуващи в арктическите води. След това ще се разходим по диамантения плаж, наречен така заради парчетата лед в пясъка. Ще продължим пътуването от южната страна на ледника Ватнайокудл, от където могат да се наблюдават най-високите планини в Исландия. Следобеда отново ни очакват внушителни пейзажи докато се придвижваме през полето от лава Елдхраун. Ще пресечем пясъчната пустиня на южния бряг, планински масиви, ледници и водопади. Ще се разходим по бреговата ивица от черна лава Рейнисфяра и до 60-метровия водопад Скогафос. Ще спрем и в малкото селце Скогар, където се намира музея на исландския фолклор, в който миналото на страната оживява с неговите традиции и обичаи. По-късно ще продължим към известния водопад Селяландсфос. Ще нощуваме в градчето Хела. Пробег за деня от общо 380 км.

Ден 7: След закуска ще продължим по трасето на най-популярния туристически маршрут в Исландия – Златния кръг. Ще научим за исландския кон, неговите уникални качества и история и ще посетим геотермална оранжерия. По-късно ще преминем край геотермалните полета на района Гейсир, където има горещи извори и бълбукащи басейни. Гейзерът, който става кръстник на този природен феномен също се намира там, но вече е в латентно състояние. Вместо него обаче ще може да видим Строкур, който изхвърля пара и вода на всеки 5-7 минути. По-късно ще продължим към Гълфос или „Златния водопад“, който се спуска от височина 35 метра в река Хвита. Ще посетим и националния парк Тингветлир, където евразийската и северноамериканската тектонски плочи се срещат. Следобед ще се завърнем отново в Рейкявик и ще направим кратка обиколка на града. Пробегът за деня е 160 км.

Ден 8: След закуска ще се отправим към летището за тричасов полет до Илулисат, намиращ се в западна Гренландия. Следва трансфер до хотела и среща с местен гид, който ще ни запознае със столицата на Гренландия и с него ще направим опознавателен тур. След тура ще имаме възможност да посетим местния музей. Следва вечеря, а в 22:00 ч., ще се качим на кораб за круиз, по време на който ще се насладим на известния фьорд на Илулисат по залез слънце. Продължителността на круиза е около 3 часа. Нощувка

Ден 9: След закуска ще се отправим отново към пристанището за еднодневна разходка с кораб до ледника Еки, който се влива във фиорд на 80 км северно от Илулисат и е едно от най-красивите места в Гренландия. Ще се приближим до колосалните ледове и ще наблюдаваме отчупващите се с оглушителен грохот айсберги, които падат във водата. Следва спирка в малкото селище Окатсут, което е с население от около 40 души, които се занимават основно с лов и риболов. В продължение на стотици години селището е било спирка на холандските китоловци, които на това място вадели огромни китове на сушата. Селото се намира на живописен склон на 15 км северно от Илулисат, има училище, църква, магазин и ресторант в стара колониална сграда. Докато сме там ще направим разходка с екскурзовод и ще опитаме местната кухня. Продължителността на обиколката е около 7-8 часа след което ще се върнем в хотела за вечеря.

Ден 10: Закуска в хотела и отправяне към старото инуитско селище Сермермиут за пешеходна обиколка с нашия гид. Селището е в пределите на известния фиорд на Илулисат и е вписано в списъка на ЮНЕСКО през 2004 г. Мястото е интересно с факта, че е било местообитание на различни инуитски култури през последните 4000 години и все още може да се видят останки от тяхното присъствие. По време на тура ще научим за местната история и обичаи преди пристигането на европейците, и ще наблюдаваме величествените айсберги, които плуват във фиорда. За тура са необходими подходящи ботуши или туристически обувки. Пешеходното разстояние е около 3 км двупосочно, времето на прехода е около 1 час по камениста пътека. След като се върнем ще имаме свободно време за разходка, почивка и разглеждане на Илулисат. Нощувка.

Ден 11: След закуска в хотела ще имаме свободно време за разходка и шопинг преди финала на краткото ни арктическо приключение. Следва трансфер до летището и полет обратно до Рейкявик, трансфер до хотела и свободно време. Нощувка в Рейкявик.

Ден 12: След закуска следва кратко пътешествие с автобус край полета от лава до Синята лагуна – естествена СПА зона, известна с геотермална си вода, богата на минерали, за която се смята, че има лечебни свойства. Следобедът ще имате свободно време за почивка и разходка в Рейкявик или да се насладите на Синята лагуна.

Ден 13: Трансфер до летището и полет до София.

ПАКЕТНА ЦЕНА НА ЧОВЕК В ДВОЙНА СТАЯ: 7140 евро / 13 960 лв.

 

В цената се включват:
* Самолетен билет за полети София-Рейкявик-София с попътно прекачване на транзитно европейско летище с включен чекиран багаж и летищни такси;
* Здравна застраховка;
* Преводач-придружител на групатa.
За Исландия:
* 7 нощувка в хотел Icelandair Hotel Natura 4* (или подобен) в Рейкявик;
* 1 нощувка в хотел Icelandair Hotel Akureyri 3* (или подобен) в Акурейри;
* 1 нощувка в хотел Icelandair Hotel Mývatn 4* (или подобен) в Миватн;
* 1 нощувка в хотел Álfheimar Country Hotel 2* (или подобен) в Егилстадир;
* 1 нощувка в хотел Hotel Höfn 3* (или подобен);
* 1 нощувка в хотел Eyjafjallajökull 3* или Stracta Hotel Hella 3* (или подобен) в Хела;
* Закуски в хотелите;
* Двупосочен трансфер на международно летище Кефлавик до/от настаняване в Рейкявик в дните на пристигане и заминаване;
* Двупосочен трансфер от международно летище Кефлавик до/от настаняване в Рейкявик в дните на пристигане и заминаване за Гренландия;
* Вход в църквата с покрива от трева Viðimýri;
* Посещение на природния СПА комплекс Миватн;
* Тур с лодка-амфибия в лагуната на ледника Йокулсарлон (ако метеорологичните условия позволяват);
* Вход за фолклорен музей Скогар;
* Вход за исландски конюшни и геотермална оранжерия;
* Посещение на Синята лагуна с включен пакет „Комфорт“;

За Гренландия:
* Самолетен билет за полети Рейкявик – Илулисат – Рейкявик с включен чекиран багаж и летищни такси;
* Трансфери летище - хотел – летище в Гренландия;
* 3 нощувки в хотел Arctic 4*, Илулисат със закуски;
* 2 вечери в хотела в Гренландия;
* Местен водач/екскурзовод в Гренландия;
* Разходка в града с екскурзовод в Илулисат;
* 3-часов круиз по залез с плаване сред айсберги с включени топли напитки;
* 8-часова разходка с лодка до ледника Еки и селището Окатсут с включен обяд;
* 3-часов тур до Сермермиут с включени топли напитки.


Важно:
*Пътуванията до Гренландия и туровете на място винаги са зависими от атмосферните условия и затова последователността на екскурзиите подлежи на промяна или, ако е необходимо, ще бъде проведена алтернативна екскурзия.

ЗАБЕЛЕЖКИ:

1. Офертната цена е калкулирана при цени на самолетни билети за международни полети до Рейкявик, към дата 26.04.2022 г. от 732 Евро. При значителна промяна на цената на билета, пакетната цена ще се актуализира, съгласно цената на билетите към момента на закупуването им.

2. Цената на пътуването е базирана на група от 10 човека. При по-малък брой пътуващи се налага доплащане на база на реалния брой записани туристи.

3. В случай, че броят на пътуващите изисква настаняване в единична стая на някой от участниците, той доплаща разликата в цените на двойна и единична стая за всичките 12 нощувки, която е в размер на 1940 лева .

4. Ако желаете, в деня на плащането по пътуването, можете да сключите застраховка "Отмяна на пътуването", която покрива рисковете от загуба на суми при невъзможност за пътуване, поради медицински или немедицински причини. За повече информация за продукта можете да се свържете с нас.ЗА ВКЛЮЧВАНЕ В ГРУПАТА Е НЕОБХОДИМО:
1. В срок до 06.06.2022 г. да попълните ЗАЯВКАТА за включване в групата.
2. В срок до 06.06.2022 г. да платите в брой или да преведете по банковата ни сметка IBAN: BG52BPBI79401063230701, код BIC: BPBIBGSF, Юробанк България АД, пълната сума за пътуването.

bottom of page